Faktor Determinan dan Kejadian Hipertensi pada Usia Produktif di Ciputat, Tangerang Selatan

Penulis

  • Devi Syafira Universitas Muhammadiyah Jakarta
  • Thresya Febrianti Universitas Muhammadiyah Jakarta

DOI:

https://doi.org/10.58185/j-mestahat.v1i2.86

Kata Kunci:

hypertension, physical activity, smoking habit, fruits and vegetables consumption

Abstrak

Based on the Banten Provincial Health Office, (2016) Hypertension still ranks the highest of all non-communicable diseases reported at 24.68. The prevalence of hypertension in the productive age in 2019 in the work area of the Ciputat Health Center is 20%. So that hypertension becomes a disease problem by placing 3rd in the Ciputat Health Center. The object of this study is conducted to determine description of the factors associated with the incidence of hypertension in productive age in the work area of the Ciputat Health Center in 2019. Methods: The study design used was cross-sectional with secondary data for December 2019 SIPTM Surveillance. A sample of 163 people was taken using simple random sampling technique. Data analysis used chi square test (α = 0.05). Results: Variables related to the incidence of hypertension in productive age are family history (p. value = 0.000, PR = 1,8), age (p.value = 0.012, PR = 1,4), consumption of fruits and vegetables (p.value = 0.004, PR= 1,52, physical activity (P.value= 0.004, PR= 1,62), smoking habit (p.value= 0.004, PR=1,69) while the unrelated variable is alcohol consumption (P. value = 0.114, PR = 3.8), gender (P. value = 0.453, PR = 1.4 ), Overweight (P.value= 0,533, PR= 1.1 AR=0,47%). Conclusion: Risk factors of hypertension are family history, age, lack of fruit and vegetable consumption, physical activity and smoking habits. Suggestion: Education is needed to the working area community at the Ciputat Health Center such as counseling activities for risk factors related to the incidence of hypertension.

Unduhan

Data unduhan belum tersedia.

Biografi Penulis

Devi Syafira, Universitas Muhammadiyah Jakarta

Kesehatan Masyarakat

Referensi

Agustina, R., & Raharjo, B. B. (2015). Faktor Risiko yang Berhubungan dengan Kejadian Hipertensi Usia Produktif (25-54 Tahun). Unnes Journal of Public Health, 4(4), 146–158. https://doi.org/10.15294/ujph.v4i4.9690
Angesti, A. N., Triyanti, T., & Sartika, R. A. D. (2018). Riwayat Hipertensi Keluarga Sebagai Faktor Dominan Hipertensi pada Remaja Kelas XI SMA Sejahtera 1 Depok Tahun 2017. Buletin Penelitian Kesehatan, 46(1), 1–10. https://doi.org/10.22435/bpk.v46i1.41
Anggraini. (2012). Jenis Kelamin Penderita Hipertensi. PT. Remaja Rosida Karya.
Anwar, R. (2014). Konsumsi Buah dan Sayur serta Konsumsi Susu sebagai Faktor Risiko Terjadinya Hipertensi di Puskesmas S. Parman Kota Banjarmasin. Jurnal Skala Kesehatan, 5(1), 1–8.
Desy Amanda, S. M. (2018). Hubungan Karakteristik dan Status Obesitas Sentral dengan Kejadian Hipertensi. Jurnal Berkala Epidemiologi, 6(1), 57–66. https://doi.org/10.20473/jbe.v6i1.2018
Ekarini, N. L. P., Wahyuni, J. D., & Sulistyowati, D. (2020). Faktor - Faktor yang Berhubungan dengan Hipertensi pada Usia Dewasa. Jkep, 5(1), 61–73. https://doi.org/10.32668/jkep.v5i1.357
Firmansyah, M. R., & Rustam, R. (2017). Hubungan Merokok dan Konsumsi Kopi dengan Tekanan Darah pada Pasien Hipertensi. Jurnal Kesehatan, 8(2), 263. https://doi.org/10.26630/jk.v8i2.495
Kartikasari, A. N. (2015). Faktor risiko hipertensi pada masyarakat di desa Kabongan Kidul, Kabupaten Tangerang. In 2015 IEEE 6th International Workshop on Computational Advances in Multi-Sensor Adaptive Processing, CAMSAP 2015. https://doi.org/10.1109/CAMSAP.2015.7383821
Kementerian Kesehatan RI. (2018). Laporan Riskesdas 2018. In Laporan Nasional Riskesdas 2018 (Vol. 53, Issue 9, pp. 154–165). Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. http://www.yankes.kemkes.go.id/assets/downloads/PMK No. 57 Tahun 2013 tentang PTRM.pdf
Kementrian Kesehatan RI. (2014). Pedoman Gizi Seimbang. Kemenkes RI.
L.O, E. S., Widyarni, A., & Azizah, A. (2020). Analisis Hubungan Riwayat Keluarga dan Aktivitas Fisik dengan Kejadian Hipertensi di Kelurahan Indrasari Kabupaten Banjar. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 20(3), 1043. https://doi.org/10.33087/jiubj.v20i3.1094
Leo, Agnes A. Rihi, Willa, Sry M.Ch, Bilaut, D. A. (2020). Hubungan Konsumsi Laru, Garam, Sayur, dan Buah terhadap Resiko Hipertensi Pria Dewasa Kupang. Jurnal Ilmiah Gizi Kesehatan, 1(02), 1–9. http://jurnal.umus.ac.id/index.php/jigk
Maulidina, F., Harmani, N., Suraya, I., Studi, P., Masyarakat, K., Bekasi, P. J., & Gizi, S. (2019). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Hipertensi di Wilayah Kerja Puskesmas Jati Luhur Bekasi Tahun 2018. ARKEMAS, 4(July), 149–155.
Mayasari, Achmad Farich, L. S. (2018). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Hipertensi pada Kegiatan Gerakan Masyarakat Hidup Sehat (GERMAS) di Puskesmas Rawat Inap Kedaton Kota Bandar Lampung. Jurnal Kesmas (Kesehatan Masyarakat) Khatulistiwa, 56–62.
Sartik, S., Tjekyan, R. S., & Zulkarnain, M. (2017). Faktor-Faktor Risiko dan Angka Kejadian Hipertensi pada Penduduk Palembang. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 8(3), 180–191. https://doi.org/10.26553/jikm.2017.8.3.180-191
Sarumaha, E. K., & Diana, V. E. (2018). Faktor Risiko Kejadian Hipertensi pada Usia Dewasa Muda di UPTD Puskesmas Perawatan Plus Teluk dalam Kabupaten Nias Selatan. Jurnal Kesehatan Global, 1(2), 70. https://doi.org/10.33085/jkg.v1i2.3914
Umbas, I. M., Tuda, J., & Numansyah, M. (2019). Hubungan antara Merokok dengan Hipertensi di Puskesmas Kawangkoan. Jurnal Keperawatan, 7(1). https://doi.org/10.35790/jkp.v7i1.24334
WHO. (2021). Hypertension. WHO. https://www.who.int/home/
World Health Organization. (2014). The top 10 causes of death.

##submission.downloads##

Diterbitkan

2022-06-02

Cara Mengutip

Syafira, D., & Febrianti, T. (2022). Faktor Determinan dan Kejadian Hipertensi pada Usia Produktif di Ciputat, Tangerang Selatan. J-Mestahat, 1(2), 108–116. https://doi.org/10.58185/j-mestahat.v1i2.86